Kom precis på att det kanske var oförskämt att skriva om julgodis utan att dela med mig av mina braiga recept.
KNÄCK
1 kkp socker
1 kkp sirap
1 kkp grädde
100g smör
(Kaffekopp står det i detta antika recept. det betyder just en kaffekopp, det är vad jag brukar mäta med och det går finfint).
Koka i en evighet (ca 1 timme eller så)
Du vet att knäcken är klar genom att droppa en sked i ett glas kallt vatten. kan du sedan fiska upp den och rulla till en kula är knäcken klar, löser det upp sig i vattnet så koka vidare.
När "smeten" är färdig rör i 1/2 kkp ströbröd. Vill man ha mandel i så rörs också de i på slutet, se till att skolla och hacka mandeln ordentligt.
Häll upp i formar och låt svalna.
KOLA
1 tkp socker
1 tkp mjölk
1 msk kakao
1msk sirap
(här står det tekopp, vid närnare efterforskningar visade det sig handla om ca 2,5dl).
samma kokning och prov som för knäck gäller. Rör inte mer än nödvändigt.
Häll ut kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna. skär/klipp sedan i bitar och packa in i smörgåspapper eller liknande.Själv tycker jag det är enklare att hälla kolan i knäckformar, särskilt som jag tenderar att ta den från spisen för tidigt så den blir lite mjuk.
Följer man det här receptet blir det sista man häller ur kastrullen lätt lite som fudge.
Självklart går det att göra fudge av alltihopa, då gäller att röra mycket, eller som jag upptäckte av misstag. att smälta om kolan och röra medans den kokar upp = FUDGE :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar